пʼятниця, 06 вересня 2013 16:41

Золотовалютних резервів України залишилось на півроку - економіст

Золотовалютних резервів України залишилось на півроку - економіст
Андрій Новак попередив, що Україну може чекати навіть повторення кризи 2008 року. Фото: radiosvoboda.org

Золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ) вистачить ще на 6 місяців.

Такий прогноз озвучив голова Комітету економістів України Андрій Новак у коментарі Gazeta.ua.

"Національний банк за допомогою продажу валюти з резервів вже два роки тримає умовну стабільність гривні. У середньому щомісяця витрачає 1,1 мільярд доларів на це. Резервів НБУ залишилось на півроку. З тієї суми, яка заявляється, дай боже, щоб половина валюти була. Інше - це цінні папери, дорогоцінні метали, які не можна так швидко продати", - сказаві Новак.

Він нагадав, що на курс гривні впливає різниця між експортом та імпортом, величина державного боргу та інфляція.

"У нас зараз ці показники знаходяться в негативному стані й погіршуються далі. Імпорт дуже перевищує експорт, борг росте величезними темпами. Реальна інфляція справжнього споживчого кошика, яким живе більшість українців - це далеко більше за 10% на рік. З 1 січня цього року до споживчого набору, по якому розраховується інфляція, було додано 39 нових позицій. Ці нові товари - це ті, ціни на які або стабільні, або знижуються, наприклад, комп'ютерна техніка. Завдяки цьому Держстат фіксує низьку інфляцію або дефляцію", - зазначив Новак.

За його словами, якщо не покращаться ці три показники, Україну може чекати навіть повторення кризи 2008 року.

"Критичний найменший розмір золотовалютних резервів - сума імпорту за місяць, помножена на три. Ми цієї межі ще не досягли, але впевнено йдемо до цього рівня. Збільшити розмір резервів можна було б за рахунок кредиту МВФ. Влада розраховує на підписання Асоціації з ЄС, бо слідом за цим буде відновлена співпраця з МВФ та іншими міжнародними фінансовими організаціями, які знову повірять, що з Україною можна знову працювати. Гроші МВФ найдешевші - 3-4% річних. Зараз український уряд позичає через облігації внутрішньої державної позики під 9,5-10% річних", - підсумував Новак.

Нагадаємо, за даними НБУ, золотовалютні резерви України на кінець серпня 2013 року скоротилися на 5% до $21 млрд 651,88 млн.

Зараз ви читаєте новину «Золотовалютних резервів України залишилось на півроку - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути