четвер, 14 березня 2013 11:47

Будівельники спрогнозували глибоке падіння галузі

Українські будівельні підприємства очікують подальше зменшення обсягів будівельно-монтажних робіт у І кварталі 2013 року.

Про це свідчать результати опитування будівельних підприємств, уперше опубліковані Державною службою статистики.

"Очікування респондентів на ІІ квартал 2013 року порівняно з І кварталом свідчать про позитивні зрушення в обсягах будівництва, хоча сезонно згладжене значення цього показника демонструє більш глибоке його падіння", - зазначено у повідомленні.

 

Стабільність цінової політики на виконання будівельно-монтажних робіт очікують 79% респондентів. Водночас 11% респондентів прогнозують зростання вартості робіт. Аналогічна тенденція передбачається і в ІІ кварталі.

Будівельники прогнозують забезпеченість замовленнями у середньому на 4 місяці роботи та подальше скорочення обсягів нових замовлень.

Респонденти очікують зменшення на 10,2 в.п. завантаженості виробничих потужностей, яка в середньому становить 48,1%.

Зменшення кількості працівників очікують 44% респондентів. Аналогічна ситуація прогнозується й на ІІ квартал, про що вказали ще 21% опитаних підприємств.

Крім того, серед очікувань - зменшення впливу таких стримуючих будівельну діяльність факторів як нестача замовлень на роботи, незабезпеченість фінансуванням, високій рівень податків, нестача оборотних коштів, високі процентні ставки кредиту, висока конкуренція з боку вітчизняних будівельників та одночасне підвищення впливу несприятливих погодних умов.

Будівельники також прогнозують скорочення обсягів заборгованості з оплати за виконані будівельні роботи.

Очікування щодо погіршення фінансово-економічного стану будівельних підприємств висловили 52% респондентів. На ІІ квартал 2013 року порівняно з І кварталом прогнозується його покращення, хоча сезонно згладжене значення цього показника не підтверджує цю тенденцію.

Зараз ви читаєте новину «Будівельники спрогнозували глибоке падіння галузі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути