Ексклюзиви
пʼятниця, 26 жовтня 2012 09:12

Україні саме час тиснути на "Газпром", але влада не наважується - експерти

Україні саме час тиснути на "Газпром", але влада не наважується - експерти
Позиції "Газпрому" - єдиного постачальника газу в Україну - на зовнішніх ринках стають все більш хиткими. Фото: rambler.ru

Послаблення позицій "Газпрому" дозволяє Україні домогтися від нього поступок як за ціною газу, так і за об'ємом його закупівель.

Таку думку висловив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Росія програє газ за газом".

Україна могла б бути більш жорсткою в переговорах, якби найбільші інвестори - Chevron і Shell - вже почали видобуток на родовищах сланцевого газу, проте через бюрократичну тяганину цей процес затягується, говорить Марунич.

"Весь час уряд декларує нам, що потрібно збільшувати видобуток газу, але договори щодо УРП з великими інвесторами, які повинні були підписати ще у вересні, весь час відкладаються", - зазначив експерт.

Український уряд зайняв пасивну і вичікувальну позицію, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

"Я думаю, це той випадок, коли є певний страх перед російською стороною і небажання сваритися з Росією, дружба з якою важлива для електорату Партії регіонів. Все це для влади переважує національні економічні інтереси України і призводить до вкрай дивною нерішучості", - зазначає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Янукович обіймався з Путіним, як зі старим другом

Про нерішучості свідчать і заяви президента Віктора Януковича, зроблені ним вчора на брифінгу в Харкові. За його словами, Україна готова шукати альтернативні російським джерела газу, але, як підкреслив глава держави, "не тому, що ми погано ставимося до Росії, а тому, що нам це не вигідно".

Сказавши, що Україну не влаштовує ціна російського газу, Янукович тут же заговорив про компроміс з "Газпромом".

"Компроміс - це те, що завжди відкриває шлях до вирішення. Компроміс - це коли дві країни в чомусь поступаються один одному. Ми готові, щоб це було, як кажуть, в рівних частках. Ми обговорюємо ці питання", - сказав він .

Зараз ви читаєте новину «Україні саме час тиснути на "Газпром", але влада не наважується - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути