неділя, 15 січня 2012 13:15

Газова залежність від Росії вигідна тотально корумпованій владі — експерт з енергетики

Газова залежність від Росії вигідна тотально корумпованій владі — експерт з енергетики

Теоритично відмовитися від російського газу можливо, але в цьому не зацікавлені ні влада, ні олігархи, які її підтримують.

Про це у коментарі Gazeta.ua розказав керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

"Аби Україна відмовилася від російського газу, потрібен час, гроші та політична воля уряду. Теоритично це можливо, але не протягом року, двох, чи трьох. Це має бути завдання, поставлене на десятиліття. Наприклад, до 2020 року знизити споживання імпортованого російського газу до величини, дещо відмінної від нуля, чи взагалі його припинити. Але для цього необхідно збільшити власний газовидобуток. А це завдання ще більш складне, ніж зменшити імпорт російського газу. Адже це технологічно складний процес: потрібно провести розвідувальне буріння, збільшити експлуатаційне буріння, потрібна розробка шельфу і так далі. Поки що це виглядає більше як декларація про наміри. Досвід 20 років показує, що гарних програм – і диверсифікації, і розвитку видобутку власних енергоресурсів – не бракувало, але результат майже нульовий", - сказав експерт.

Влада використовує енергетичну залежність України на свою користь, зазначив він.

"Наша газова залежність від Росії продовжуватиметься доти, доки олігархічні угруповання, що приводять до влади ті чи інші політичні сили, не змінять свою платформу. Ця платформа полягає у бізнес-експлуатації існуючої енергетичної залежності України від Росії через різні непрозорі тіньові схеми. Вона вигідна і бізнес-групам, і тотально корумпованій владі - адже такі корупційні канали живлять цю владу і продовжують її політичний вік". Поки її не змінять на платформу реального, а не декларативного досягнення енергетичної незалежності – нічого не відбудеться. Перш за все ця зміна має відбутися в мізках", - підсумував Гончар.

Зараз ви читаєте новину «Газова залежність від Росії вигідна тотально корумпованій владі — експерт з енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

101

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути