Ексклюзиви
пʼятниця, 04 березня 2011 16:01

У Рахунковій палаті визнали, що українці бідні

У Рахунковій палаті визнали, що українці бідні

Рахункова палата проаналізувала виконання програми з подолання бідності. Повідомляє, що завдання програми не виконані, стратегічні напрями не досягнуті.

"У 2000 році Україна приєдналася до Декларації тисячоліття ООН, однією з цілей якої є викорінити крайню бідність та голод у світі. Наступного року були затверджені Стратегія подолання бідності та Комплексна програма забезпечення її реалізації на 2002-2009 роки", - йдеться в повідомленні прес-служби Рахункової палати.

Згідно з повідомленням, на всіх етапах дії комплексної програми визначені в ній показники рівня бідності жодного разу не досягнуті. Реалізацію комплексної програми завершено 2009 року.

"Внаслідок безпідставних та безвідповідальних управлінських рішень Мінпраці та Мінекономіки у 2008 році, комплексна програма втратила статус державної цільової, що позначилось на її фінансовому забезпеченні й ефективності виконання заходів", - констатують у відомстві.

За даними Рахункової палати, рівень бідності 2009 року становив 26,4%, перевищивши визначений прогноз на 4,9%.

"Кожний із восьми громадян країни у 2009 році потрапив до категорії крайньої бідності - рівень злиденності становив 13%. Передбачене до 2010 року скорочення рівня бідності до 21,5% і рівня крайньої бідності до 3% не відбулося", - зазначає контролююче відомство.

Експерти Рахункової палати зазначають, що прожитковий мінімум, який є критерієм формування рівня оплати праці та соціальних виплат, і досі визначається на підставі наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, затверджених урядом ще 2000 року.

Разом з цим, на тлі зростання споживчих цін у 2000-2009 роках у 2,3 раза, прожитковий мінімум зріс лише в 1,9 раза.

Комплексною програмою передбачалося перейти від соціальних пільг до адресних виплат, проте розпочаті ще 2003 року заходи не завершені навіть на рівні пілотного проекту, йдеться в повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «У Рахунковій палаті визнали, що українці бідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути