вівторок, 02 лютого 2016 15:48

Доісторичні жінки фарбували губи саморобною червоною помадою

Доісторичні жінки фарбували губи саморобною червоною помадою

За даними вчених, середньостатистична жінка з'їдає за життя близько 3 кг губної помади. Переварити її досить легко, оскільки вона складається здебільшого з органіки – олії і воску. Стародавні ж люди, як з'ясувалося в ході археологічних розкопок в Китаї, взагалі використовували в якості губної помади натуральний продукт з серця корови.

Як повідомили у Китайській академії наук, вчені оприлюднили результат археологічних розкопок в районі кладовища Сяохе (Xiaohe) на північно-заході Китаю, в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. В числі знахідок виявилася давня косметика, вік якої налічує 3,5–4 тис. років. Зокрема, були виявлені палички губної помади, якою користувалися доісторичні мешканки цієї території. Зроблена губна помада була з коров'ячих сердець. "У ході попередніх розкопок тут неодноразово знаходили різні вироби, проте виявлення органіки – справжнє відкриття, оскільки такі речі рідко зберігаються", – пояснив професор коледжу гуманітарних та соціальних наук при Університеті Китайської академії наук Янь Імін.

Палички губної помади близько 6,5 см в довжину і 0,9 см в діаметрі були виявлені в шкіряних сумках-"косметичка" поряд з муміфікованими жіночими останками. На думку вчених, помада служила не тільки для розмальовування обличчя, але і в якості похоронної реліквії.

Комп'ютерна томографія показала, з чого була зроблена помада. "Червоний колір зазвичай служить в якості об'єкта поклоніння, символізуючи кров, а серце – центр кровообігу – один з головних органів", – зазначив Ян Імін. Кладовище Сяохе було вперше виявлено в 1930 році групою шведських вчених, однак археологічні роботи на ньому почалися лише в 2002 році. Перші ж дослідження поховань показали, що тут поховані люди зі світлим волоссям – це дозволило дослідникам припустити, що генетичне змішання жителів Сходу і Заходу відбувалося ще до нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «Доісторичні жінки фарбували губи саморобною червоною помадою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути