неділя, 10 березня 2013 15:50
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Політолог

Москва і Брюссель не битимуться за Януковича

Янукович далеко не ідеальний для Путіна президент України. Янукович хоч і не рівний суперник, проте впертий і непоступливий. Це аж ніяк не може задовольняти інтереси кремлівського керівництва. Позиціонуючись всередині держави проросійським політиком, Янукович ніяк не піддається на вмовляння ні щодо Митного союзу, ні щодо спільного використання газотранспортної системи.

Російські вимоги і тональність спілкування також неприйнятні для Януковича. Він хоч і потребує від Росії ресурсної підтримки, та не бажає бути в ролі приниженого прохача. Український президент ще бачить можливість для торгу, тож просто так не здається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович призначив зустріч з Путіним на квітень

Ситуація може змінитися у випадку різкого погіршення взаємин між Україною та Євросоюзом. Якщо Янукович і надалі демонстративно ігноруватиме європейські вимоги, у ЄС врешті-решт може увірватися терпець. Розв'язок ситуації не за горами. Європа чітко окреслила для Януковичем часові рамки виконання ультиматуму. Якщо Європа буде послідовною, а Януковчи невиправно впертим, Банкову чекає дипломатична зима. У Януковича не залишиться іншого шляху, ніж піти на поступки Росії, задовольнити їхні ключові забаганки і перетворитися на васала. Але це квиток в один бік.

Важливим у цій ситуації став саміт Україна-ЄС. Однозначність, яку проявили європейські політики щодо України, була відвертим ляпасом для пихатого Януковича. Він все ж сподівався, що Європа не буде настільки наполегливою. Ситуація у стосунках із Заходом почала розгортатися не за його сценарієм. Янукович вперто сподівався, а може й досі ще сподівається, що йому вдасться заколисати і Захід, і Росію. Головний його намір – виграти час. Ви говоріть, а ми киватимемо і робитимемо, що нам заманеться. Така невизначеність у стосунках була б найкращою можливістю ні з ким конче не сваритися і робити всередині держави все, що заманеться. Але прочитавши такий намір Януковича і на Заході, і на Сході йому дали зрозуміти, що ніхто чекати не збирається. Ні одні, ні інші не захотіли бути геополітичною масовкою для українського хитруна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Будь-який союз — це втрата суверенітету" - Видрін

Україна вже давно перестала бути містком для Європи і Росії. Вони ходять в гості одне до одного іншими, значно коротшими доріжками. Ми давно перестали бути перехідним кубком, за який змагатимуться одні й інші. Москва і Брюссель не битимуться за Януковича. Питання України вторинне у їхньому жвавому і доволі конструктивному спілкуванні. Мені здається, наш президент ніяк не може змиритися з цією думкою.

Європі не потрібен Янукович-диктатор, а Росія потираючи руки чекає, коли збіжить час європейського ультиматуму. У будь-якому випадку вже дуже скоро Янукович піде на поступки. Йому доведеться або переступити через свою гординю перед Європою, або стати російським васалом. Так чи інакше, він зазнає особистого фіаско. В цю пастку він загнав себе сам.

Зараз ви читаєте новину «Москва і Брюссель не битимуться за Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути