Ексклюзиви
четвер, 11 лютого 2016 09:28

Юрист розповів, що потрібно знати водіям про презумцію невинуватості

Юрист розповів, що потрібно знати водіям про презумцію невинуватості

В ході реформи у сфері безпеки дорожнього руху водіїв позбавили презумпції невинуватості. Про це свідчать і нещодавні штрафи нардепу Володимиру Парасюку та дружині прем'єр-міністра Терезії Яценюк.

Автоюрист Богдан Глядик розповів, що у законопроекті про всі зміни по реформі у сфері безпеки дорожнього руху (впровадження автоматичної фіксації, штрафних балів, зміни у штрафах тощо) вказано, що презумпцію невинуватості до водіїв не застосовуватимуть.

Норма про скасування презумпції викликала невдоволення суспільства, тому її виключили із законодавства. Проте вона збереглась завуальовано в інших нормах.

"Раніше правоохоронці складали протокол, в якому водій вказував свої дані, заперечення, пояснення, заявити, клопотання. Після цього працівник ДАІ вирішував чи винен водій, чи ні. Нині ж водій апріорі винен, оскільки поліція не зобов'язана складати протокол. Поліцейський одразу оформляє постанову, тобто виносить своє рішення про винуватість водія. Єдиний вийняток - якщо водію загрожує позбавлення водійських прав, оскільки такі рішення приймає суд", - розповів Gazeta.ua Богдан Глядик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно поводитись після аварії, щоб не стати винним у ній

Якщо раніше, коли водій не визнавав провини, її доводили в суді - тепер навпаки водії змушені доводи свою правоту в суді. До цього, судовий збір підняли в 7 разів.

Юрист наголошує, що збір сплачують лише, якщо водія не признають правим.

"Якщо раніше у випадку відмови в скасуванні штрафу потрібно було заплатити судовий збір, який становив близько 75 грн., то зараз, у випадку відмови у скасуванні штрафу судовий збір уже 551,20 грн", - додав Глядик.

Тобто якщо суд не виправдає водія, то останній сплачуватиме і штраф, і судовий збір.

Нагадаємо, патрульна поліція Києва зупинила 27 січня, дружину прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка Терезію. Володимир Парасюк отримав штраф 20 січня.

Зараз ви читаєте новину «Юрист розповів, що потрібно знати водіям про презумцію невинуватості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути