Ексклюзиви
четвер, 31 липня 2014 17:48

Tesla і Panasonic разом збудують завод за 5 мільярдів доларів

Американський виробник електрокарів Tesla і японська корпорація Panasonic підписали угоду про спільне будівництво в США підприємства під назвою Gigafactory. Завод займеться випуском акумуляторів для моделей "Тесли", включаючи майбутній кросовер Model 3 і компактний седан Model E. Сумарні інвестиції в його створення складуть близько п'яти мільярдів доларів, а число робочих місць на ньому досягне 6,5 тисячі. Про це повідомляє USA Today.

 Згідно з угодою, на Panasonic покладено відповідальність за оснащення підприємства обладнанням, необхідним для виробництва батарей, а Tesla на першому етапі проекту займеться питаннями придбання землі і будівництва будівель. Точне місце розташування Gigafactory поки не обрано. Зараз компанії вибирають між п'ятьма штатами - Техасом, Арізоною, Нью-Мексико і Невадою.

Очікується, що спочатку "Панасонік" вкладе в проект близько 190-290 мільйонів доларів, згодом збільшивши інвестиції до мільярда доларів. "Тесла" в цілому розраховує витратити на завод близько двох мільярдів доларів. Решту суми повинні внести партнери і постачальники американської компанії, також беруть участь у проекті.

Проект підприємства Gigafactory  займе площу близько 500-1000 акрів і через шість років буде випускати комплекти батарей на 50 гігават-годин на рік. Електрику для роботи заводу забезпечать сонячні панелі і вітряні електростанції.

Після запуску заводу, запланованого на 2017 рік, американський автовиробник також займеться на ньому складанням "батарейок" Panasonic в акумуляторні блоки для своїх машин.

Площа заводу планується порівну розділити між цехами "Тесли" спільно з іншими постачальниками і "Панасоніком". Керувати підприємством будуть американці, а японці названо "ключовим партнером".

Компанії розраховують, що Gigafactory зможе випускати досить акумуляторів, щоб забезпечувати ними до 500 тисяч машин щорічного. Стільки автомобілів "Тесла" розраховує виробляти до 2020 року.

 
Зараз ви читаєте новину «Tesla і Panasonic разом збудують завод за 5 мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути