Ексклюзиви
понеділок, 24 жовтня 2016 11:16

Хороша керованість і багата комплектація - тест-драйв нового Nissan Qashqai
39

Минулого року почали продавати новий японський кросовер Nissan Qashqai. У автосалонах його пропонують у 6 комплектаціях на вибір
Фото: Володимир Мукан
У порівнянні із попереднім поколінням Qashqai, новинка здається значно більшою. Її дизайн агресивніший.
Силует машини виглядає динамічно
В Україні Nissan Qashqai є одним із найдоступніших кросоверів

Торік почали продавати новий японський кросовер Nissan Qashqai. У автосалонах його пропонують у 6 комплектаціях на вибір. Можна придбати з дизельним двигуном або бензиновим.

1,6-літровий дизель встановлюють потужністю 130 к. с. Серед бензинових може бути 1,2-літровий турбований силовий агрегат на 115 к. с. або 2-літровий атмосферний — на 144 к. с.

Серед коробок передач можна обрати 6-ступеневу механічну або варіатор. У найдешевшій версії машина коштує від 488 580 грн.

Автор: Володимир Мукан
  Новий Nissan Qashqai має виразний дизайн
Новий Nissan Qashqai має виразний дизайн

Qashqai — це назва тюркомовного племені, що живе на території Ірану. Невідомо, чому виробник таке ім'я дав моделі, але воно прижилося. Qashqai попереднього покоління продали у світі кількістю понад 2 млн. Продажі нового Qashqai не досягнули й половини такого рівня. Однак торік новинка вже стала SUV'ом року в США й Австралії, отримала нагороду "Золоте кермо" в Польщі. У Литві її визнали найбезпечнішим автомобілем і кращою сімейною моделлю.

В Україні Nissan Qashqai - один із найдоступніших кросоверів. Аби ближче познайомитися з ним, беремо його на тест-драйв. Обираємо комплектацію за 835 900 грн із повним приводом, 2-літровим бензиновим двигуном на 144 к. с., безступеневим варіатором і десятками електронних опцій.

Знайомство

Порівняно з попереднім поколінням Qashqai, новинка здається значно більшою. Її дизайн агресивніший. Хоча стара генерація Qashqai й остання - абсолютно різні автомобілі, дизайнери лишили в сучасній версії деякі стилістичні рішення першого покоління. Тому модель впізнавана. Наприклад, видають належність машини до цього модельного ряду два різкі ребра жорсткості на капоті, обрубані й пласкі арки коліс і стрімка бічна лінія, що йде від передніх крил до задніх. У новій версії вона вираженіша. Верхні кути задніх ліхтарів новинки так само спрямовані вгору в районі задніх крил.

Нижня частина бампера та боковин і колісних арок оздоблена чорними пластиковими панелями. Вони стійкі до подряпин і сколів, захищають кузов на бездоріжжі. У всіх версіях на авто встановлюють пластиковий захист картера двигуна. Під час наїзду на невеликі перешкоди гнеться, а потім відновлює форму.

Автор: Володимир Мукан
  Qashqai — це назва тюркомовного племені, що живе на території Ірану
Qashqai — це назва тюркомовного племені, що живе на території Ірану

В автомобіля масивний бампер, високий капот і завужені фари зі світлодіодними ходовими вогнями у формі бумерангів. Такі є навіть у найдешевшій комплектації.

Кросовер, який ми взяли на тест, має панорамний дах. На його металевій частині - кріплення для багажника.

Машина оснащена 4 камерами. Перша схована у емблемі на решітці радіатора. Друга — над заднім номерним знаком. Ще дві — у бічних дзеркалах заднього огляду.

Автор: Володимир Мукан
 

Автомобіль зібраний дуже акуратно. Це відчувається при огляді дротових з'єднань у моторному відсіку. Qashqai роблять у Великій Британії, на заводі Nissan. Виробник позиціонує машину як міський позашляховик. Він має кліренс 200 мм. Цього достатньо, щоб виїхати на високу бровку, припаркуватися на тротуарі, або проїхати глибоку калюжу.

Оглядаємо салон

Водійське крісло зручне, обтягнуте шкірою, як і решта сидінь. Має електропривід. Він тихіше й швидше працює, ніж в корейському автомобілі КІА Sorento. Саме сидіння має ширший діапазон руху вперед-назад і за висотою. Збоку на спинці — важіль. Ним регулюють жорсткість центрального сектору спинки. Над конструкцією передніх сидінь Qashqai трудилися спеціалісти NASA. Крісла розроблені так, щоб було комфортно людям різної ваги й не виникали хвороби спини, меншою була втома в довгих поїздках.

Автор: Володимир Мукан
  Водійське крісло зручне, обтягнуте шкірою, як і решта сидінь. Має електропривід.
Водійське крісло зручне, обтягнуте шкірою, як і решта сидінь. Має електропривід.

У Qashqai зручний підлокітник між передніми сидіннями. Він обтягнутий шкірою. У нього всередині придумали кріплення для кулькових ручок, встановили розетку підкурювача, гніздо USB і вхід AUХ. Хоча підлокітник не регулюється вперед-назад, як у дешевшого седана Nissan Sentra, на ньому руку тримати зручно.

Приємно, що підстаканники автомобіля можуть охолоджувати та підтримувати теплими напої в стаканчику. Вони приєднані до клімат-контролю автомобіля. Повітря звідти можна перекривати спеціальним важелем. Такої функції немає у більшості машин подібного класу, в тому числі й корейському кросовері SsangYong New Korando, що коштує приблизно так само.

Автор: Володимир Мукан
  Між спідометром і тахометром розташовано дисплей бортового комп’ютера. На ньому відображаються не лише стандартні показники пройденого шляху й витрати пального, а й деяка інформація із навігаційної системи
Між спідометром і тахометром розташовано дисплей бортового комп’ютера. На ньому відображаються не лише стандартні показники пройденого шляху й витрати пального, а й деяка інформація із навігаційної системи

Кермо автомобіля можна регулювати вгору-вниз. А також — на себе. Діапазон регулювань у ньому значно більший, ніж у Qashqai попереднього покоління. Рульове колесо практично таке саме, як у седана С-класу Nissan Sentra. Воно оснащене електропідсилювачем. На нього винесені кнопки керування мультимедійною системою, бортовим комп'ютером і телефоном.

Торпеда машини із м'якого пластику, як в автомобілях бізнес-класу - VW Passat чи Opel Insignia. Хоча дизайн панелі керування доволі консервативний, вона не виглядає нудно. Навколо дифлекторів повітря зробили сіре обрамлення. Зона мультимедійної системи і керування клімат-контролем — глянцева з ефектом рояльного лаку. Виглядає гарно, але на ньому лишаються відбитки пальців і більш помітний пил. Місця у різних відсіках для дрібниць обтягнуті приємною на дотик гумою. Через це ключі, дрібні гроші чи інші речі не дряпатимуть пластик. Бардачок автомобіля великий, з підсвіткою, туди влазить аркуш А4.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий салон і мала витрата палива — тест-драйв Nissan Sentra

Біля штурманського ліхтаря встановлені мікрофони для телефонної розмови hands free. Однак чутливість мікрофону могла б бути кращою. Інколи співрозмовники просили мене говорити голосніше й чули радіоперешкоди. Нands free у Honda CR-V працює краще. Там же біля штурманського ліхтаря розміщено кнопку закривання шторки панорамного даху.

Автор: Володимир Мукан
  Ззаду просторо. Горб по центру сидіння невеликий. Тому зручно сидіти трьом людям
Ззаду просторо. Горб по центру сидіння невеликий. Тому зручно сидіти трьом людям

У автомобіля в традиційному місці немає ручника. Замість нього встановлене електричне стояночне гальмо. Це кнопка завбільшки у 5 копійок із світлодіодом. Розміщена між торпедою і тунелем трансмісії. Таке рішення заощаджує місце в робочій зоні водія. Та й користуватися електронним ручником приємніше. Якщо увімкнути режим "Драйв" і рушити, він автоматично відключиться.

На підлокітнику карти дверей водія традиційно розміщений блок керування електричними склопідйомниками всіх дверей і бічними дзеркалами. Як і в Nissan Sentra, має підсвітку лише водійська кнопка електричного склопідйомника, а не всі чотири. Проте вночі це не створювало ніяких незручностей.

Всі кнопки й важелі навколо водійського місця знаходять в потрібних і зручних місцях. До їхнього розташування звикаєш за 10-15 хвилин. На більшість перемикачів і важелів, які часто приходиться використовувати, нанесений спеціальний пластик або шар гуми. Через це вони на дотик приємні. Навіть коліщата дефлекторів повітря мають гумове покриття.

Автор: Володимир Мукан
  Підстаканники кросовера оснащенні охолодженням і обігрівом
Підстаканники кросовера оснащенні охолодженням і обігрівом

Місце для окуляр у Qashqai передбачено у бардачку. Це не зовсім вдале рішення, бо під час керування водію туди лізти незручно. Краще б виробники розмістили стандартний футляр для окуляр над водійськими дверима чи в районі штурманського ліхтаря, як на Hyundai IX-35.

Ззаду просторо. Дверні карти в районі ніг злегка втоплені. Так само і спинки передніх сидінь. Горб по центру дивану мінімальний, підлокітник у спинці заднього сидіння теж не заважає. Через це зручно сидіти посередині. Сидіння зручне, має три підголівника і систему кріплення дитячих сидінь "ізофікс". Посадка у них значно зручніша, ніж у Hyundai IX-35. Його подушка ширша, а у спинки більш продумана форма. Її можна скласти в пропорції 60 на 40. На жаль, кут положення спинки не регулюється, як у Subaru Forester. Проте на відміну від багатьох кросоверів цього класу, в Qashqai є дефлектори повітря ззаду. Це сприяє швидшому обігріву зони задніх пасажирів взимку й притоку холодного повітря влітку.

Автор: Володимир Мукан
  Багажник об’ємом 440 літрів
Багажник об’ємом 440 літрів

Багажник

У багажник зручно вантажити речі. Відчинена задня дверця відкриває весь доступ до відсіку. Добре, що арки задніх коліс розташовані якомога ближче до заднього сидіння. Через це більше простору є ближче до бампера. Під фальш-підлогою багажника — повнорозмірне запасне колесо. Добре, що воно розміщене випуклою частиною диску не до верху, як в ЗАЗ Lanos, а до низу. У ньому можна розмістити органайзер чи потрібні речі. Багажний у Qashqai обсягом 440 літрів. У нього можна ставити більш високі і об'ємні речі. За потреби можна зняти поличку над ним. Його глибина — 70 см. Цього вистачає для стандартної дитячої коляски. Однак добре було б, якби виробник зробив пластикову обшивку задньої дверці трохи увігнутою в глибину.

Рушаємо

Посадка в автомобілі значно вища, ніж у попередньому поколінні Qashqai, огляд хороший. Незвично, що при будь-яких регулюваннях сидіння видно дутий капот. Це створює враження, ніби керуєш масивнішим седаном бізнес-класу або великим позашляховиком. Стійки кузова вузькі, тому не заважають огляду.

Автор: Володимир Мукан
  Минулого року почали продавати новий японський кросовер Nissan Qashqai. У автосалонах його пропонують у 6 комплектаціях на вибір
Минулого року почали продавати новий японський кросовер Nissan Qashqai. У автосалонах його пропонують у 6 комплектаціях на вибір

Бічні дзеркала охоплюють мертву зону в районі заднього крила. У салонне дзеркало на лобовому склі видно гірше через низьку лінію даху.

Тисну кнопку "старт" - стрілки тахометра та спідометра синхронно відскакують до максимальних показників й у зворотньому напрямі, відчиняються дзеркала, вмикаються денні вогні фар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тяговитий турбодвигун та бортовий комп'ютер, що допомагає перемикати передачі: тест-драйв Skoda Rapid

Вмикаю задню передачу, аби виїхати із місця стоянки — запускається екран мультимедійної системи. На нього виводиться зображення простору ззаду. Паралельно відображається схема автомобіля із висоти. Як тільки датчики виявляють мінімальні перешкоди збоку або спереду, вмикаються бічні або передня камери. Завдяки цій системі паркувати автомобіль значно легше, ніж компактніший "Ніссан Тііда" чи Chevrolet Aveo.

Починаємо рух містом. Кермо приємно крутити, воно гостріше, ніж у Chevrolet Tracker. На невеликій швидкості кермо стає важчим, потрібно більше зусиль, щоб повернути. Це дає хороше відчуття дороги. Перемикач поворотів мають режим короткочасної роботи. Достатньо ледь торкнутися його, як він попрацює 15 секунд і вимкнеться. Це зручно, коли маневруєш смугами міських доріг. Біля правої та лівої стійок між лобовим склом і дверима час від часу загоряються помаранчеві світлодіоди. Вони повідомляють про наближення транспорту у мертвих зонах видимості. Так двічі ця опція врятувала від наїзду на мотоциклістів і один раз зреагувала на пішохода, який вибіг на дорогу.

Автор: Володимир Мукан
 

Автомобіль добре прискорюється. При цьому не відчувається напруження двигуна. А варіатор перемикає передачі зовсім не відчутно.

Підвіска машини жорсткіша, ніж у седана Nissan Sentra, але м'якша, ніж у кросовера Hyundai IX-35. Завдяки цьому балансу на рівній дорозі машину не трясе, немає кренів на швидкості. Ходова впевнено справляється з лежачими поліцейськими і одиночними напливами асфальту.

Мультимедійна система швидко під'єднується до телефона. Цікаво, що коли працює магнітола й паралельно йде виклик на телефон, звук музики із системи автоматично стишується. На дисплей виводиться зображення із телефонної книги.

Між спідометром і тахометром розташовано дисплей бортового комп'ютера. На ньому відображаються не лише стандартні показники пройденого шляху й витрати пального, а й деяка інформація із навігаціної системи. Я задав шлях до певної адреси на навігаторі й напрям руху виводиться не лише на дисплей мультимедійної системи, а й на екран комп'ютера. Також комп'ютер будує графіки заощадження пального. Показує кращий результат за місяць і за день.

Автор: Володимир Мукан
  В Україні Nissan Qashqai є одним із найдоступніших кросоверів
В Україні Nissan Qashqai є одним із найдоступніших кросоверів

Виїжджаємо на трасу. Машина впевнено тримає дорогу. До 100 кілометрів за годину із одним пасажиром вийшло розігнатися за 10 секунд, у економрежимі — за 12. Максимальна швидкість — 182 км/год. При цьому на 130 і 150 км/год автомобіль лишається добре керованим, хоча шуму від двигуна стає більше.

Цікаво, що автомобіль має систему контролю руху по смугам. Як тільки я виїжджав за них, не вмикаючи повороту, починав гучно пищати зумер. Це убезпечує від сну водія. Машину оснастили круїз-контролем.

Після години дороги Nissan Qashqai запропонував мені відпочити. Таку пропозицію зробив бортовий комп'ютер російською, вивів зображення чашки із кавою.

Автор: Володимир Мукан
 

Виїжджаю на легке бездоріжжя та на пагорби. Вмикаю повний привід. Автомобіль вибирається на підвищення добре. Бампер не зачіпається об землю. Коли виїхав на підйом, колега вийшла сфотографувати, як авто піднімається потроху. Вона стояла за 35-50 см ввід бампера й спрацювала система контролю рухомих об'єктів MOD - в автомобілі лунав сигнал, а на 7-дюймовому дисплеї відображалося попередження, що попереду людина. Така опція корисна в темну пору у людних місцях. Завдяки ній можна помітити тварин, що перебігають дорогу та дітей.

На складнішій ділянці блокую деференціал. Електронні системи розподіляють крутний момент коліс. Як тільки починає буксувати праве, більша тяга йде на ліве і навпаки. Нерівною дорогою кросовер йде із заколисуючим погойдуванням. Хоча він створений більше для міста, ніж для бездоріжжя, але із поганими сільськими й лісовими догами справляється. Завдяки великим колесам не дуже відчуваються впадини ґрунту.

Після мандрівки повертаємося назад у місто. Датчик світла вмикає фари, а коли почався дощ, почали працювати двірники. При чому датчики фар розпізнають зустрічний транспорт і самостійно перемикаються на ближнє світло. Цікаво, що робота кондиціонера налаштована так, що не забирає багато потужності у двигуна й суттєво не збільшує витрату пального. Скажімо, коли вмикаєш кондиціонер у Chery А13, він менш, ніж за хвилину охолоджує салон, але двигун починає "істи" на 2 літри пального більше. Витрата бензину в Qashqai із увімкненим двозонного клімат-контролю зросла лише на 0,6 літра при швидкості 100 км/год. На трасі вдалося вийти на мінімальну витрату 6,4 літра бензину на 100 км. З більш різкими маневрами споживає до 7 літрів. У місті середня витрата — 8,3-8,5 літрів.

Переваги

тяговитий двигун

збалансована підвіска

точне рульове керування

комфортні сидіння

чітка робота електронних систем

Недоліки

слабка чутливість мікрофона мультимедійної системи

у повній комплектації немає сигналізації

не можна регулювати нахил спинок задніх сидінь

Зараз ви читаєте новину «Хороша керованість і багата комплектація - тест-драйв нового Nissan Qashqai». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути