середа, 23 березня 2016 12:39

На що звертати увагу при виборі літніх шин

Через кілька тижнів автомобілісти мінятимуть зимові шини на літні. Ті хто, не має літніх коліс зіткнуться з проблемою вибору літніх шин. Літня шина має багато характеристик, тому Gazeta.ua пропонує основні характеристики, на які потрібно звернути увагу, купуючи нові літні шини.

Профіль шини. Профіль допомагає автомобілю відпрацьовувати нерівності на дорозі. Чим вищий профіль ґуми - тим більше він поглинає удар після потрапляння у яму. Високий профіль добре використовувати, якщо найчастіше їздите по дорогах, де багато ям і не можливо розвинути високу швидкість.

Низький профіль зменшує крен автомобіля у поворотах забезпечую кращу стійкість у поворотах. Проте, про потраплянні у яму є велика ймовірність розриву колеса та деформації диска.

Ширина шини. Широка шина дає краще зчеплення на сухій дорозі, оскільки "пляма контакту" більша, ніж на вужчих колесах. Проте ця ж характеристика має негативне явище - більша ймовірність аквапланування. Тоді вага розповсюджується на більшу площу і може виникнути ефект "лижі". Найоптимальніший варіант ширини той, який рекомендує автовиробник для конкретної моделі.

Індекс навантаження. Щоб обрати правильний індекс навантаження, потрібно знати яка вага автомобіля та розрахувати, яке додаткове навантаження ви можете створити. Якщо купувати шини з навантаженням з розрахунку тільки ваги автомобіля, то з двома пасажирами може луснути корд шини. Наприклад, на авто вагою 1900 кг не потрібно розраховувати навантаження шин - 2 тонни.

Автор: 40shin.ru
 

Якщо в автомобілі будуть пасажири - вага буде вже близько 2,2 тонни. Проте не потрібно брати шини з дуже великим запасом. гума з великим індексом навантаження жорсткіша і робить керуванням автомобілем некомфортним. На одну шину потрібно розраховувати близько 30-35% повної маси автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як змінювались автомобільні колеса

Індекс швидкості. По правилах дорожнього руху не можна досягати швидкості, яку вказують на шинах. Часто індекс швидкості становить 190 км/год. Хоч такої швидкості розвивати не можна, більший індекс швидкості показує кращу керованість на 110-130 км/год. Самі ж виробники не рекомендують ні перевищувати, ні досягати швидкості, яка вказана на покришці.

Автор: nashikolesa.ru
 

Малюнок протектора. Він може бути трьох типів: направлений, симетричний та асиметричний.

Автор: rezulteo-shina.ru
 

Направлений малюнок протектора найкраще виштовхує воду з-під колеса. Така гума найкраща для мокрих доріг. У "дощових" шинах ширші водовідводи. Це зменшує ймовірність аквапланування, але погіршує щеплення із сухим асфальтом - зменшується площа плями контакту гуми з покриттям.

Симетричний малюнок використовують на більш бюджетних шинах. Найбільша перевага перед іншими - простота. Такі шини можна переставлять з одніє сторони на іншу, проте вони не так добре виштовхують воду з під коліс автомобіля. Такі шини найкраще використовувати, якщо автомобіль найбільше часу експлуатують в місті.

Асиметричний малюнок має різний протектор з зовнішньої та внутрішньої сторін шини. Це дає хорошу курсову стійкість у поворотах. Індекс швидкості в цих шин вищий, тому їх краще використовувати на авто, які більшість часу проводять на міжміських трасах.

Щодо розміру коліс, заводи-виробники не рекомендують використовувати розміри, які не передбачені для моделі. Це погіршити керованість, збільшити гальмівний шлях та спотворювати реальні показники спідометра та одометра.

Зараз ви читаєте новину «На що звертати увагу при виборі літніх шин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути