вівторок, 29 грудня 2015 15:34

Як правильно поводитись після аварії, щоб не стати винним у ній

Як правильно поводитись після аварії, щоб не стати винним у ній
фото: gorodenkanews.if.ua

За рік в Україні стається більше 20 тис. автомобільних аварій. Від дій і поведінки водіїв після ДТП залежить, яку відповідальність на них покладуть і як швидко вдасться врятувати життя постраждалих.

Після аварії водії часто перебувають у стані шоку. Можуть допустити помилки, які роблять їх винними навіть при повній правоті, вважає автоюрист Богдан Глядик. Він розповідає Gazeta.ua як поводитися у перші хвилини після аварії.

"Якщо ви причетний до аварії, негайно зупиніться та залишайтеся на місці пригоди. Увімкніть аварійну сигналізацію і встановіть знак аварійної зупинки. Опануйте себе, зберігайте спокій та оцініть ситуацію навколо. Подивіться, чи немає жертв. Звертайте увагу на все, що може стати у пригоді", - радить юрист.

Потрібно переконатися, чи є свідки автопригоди серед пішоходів та водіїв транспортних засобів.

"Якщо свідки не мають можливості чекати поліцію - запишіть їхні дані: повне ім'я, номери телефонів, адресу проживання", - каже Богдан Глядик.

За його словами, потрібно звернути увагу на розташування транспортних засобів після зіткнення, місцезнаходження уламків, рідин, гальмівний шлях, сигнали світлофорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як боротися з хамством на дорогах

"Рекомендую звернутися до спеціаліста по справах ДТП для отримання попередньої консультації. Зазвичай така консультація у телефонному режимі безкоштовна, а Вам допоможе уникнути багатьох "підводних каменів" при оформленні матеріалів аварії. Поки їде поліція, обговоріть зі спеціалістом, чи обдумайте самостійно пояснення, котрі даватимете. Вживайте всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх і організуйте об'їзд місця пригоди. Не давайте пояснень, якщо знаходитеся у шоковому стані. Ви маєте право не давати пояснення на місці ДТП. Для цього можете зіслатися на погане самопочуття, стресовий, шоковий стан", - говорить юрист.

Найважливішим документом по справі є схема ДТП. Варто уважно слідкувати за складанням схеми, а також за даними, що на ній фіксують.

"Зверніть увагу на місця розміщення автомобілів, розміри замірів, місце зіткнення, розміри та розміщення гальмівних шляхів, місце знаходження уламків. Усе це повинно бути зафіксовано на схемі ДТП. Ваш обов'язок прослідкувати щоб дані, зафіксовані на схемі, відповідали дійсності. Підписавши схему ДТП Ви погоджуєтеся з її змістом і в подальшому оскаржувати схему немає сенсу", - розповів юрист.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно поводитись після аварії, щоб не стати винним у ній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути