пʼятниця, 22 липня 2016 21:10

5 найкрутіших гоночних серій, за якими слідкує весь світ

5 найкрутіших гоночних серій, за якими слідкує весь світ
motorsport-magazin.com

122 роки тому 22 липня у Парижі відбувся старт першої автомобільної гонки.

Маршрут змагання проклали від Парижа до Руана. Цю дистанцію учасники мали подолати за 12 годин.

Першу в світі автогонку організував головний редактор паризького La Petite Journal П'єр Жиффар.

Захід мав на меті продемонструвати можливості тогочасних автомобілів. Саме в цьому руслі розвивались автомобільні перегони впродовж наступних років. Наступні гонки також стартували зі столиці Франції. У середині минулого століття, крім демонстрації можливостей певної

Нині гонки поділили на дисципліни. Важко підготувати легковик для бездоріжжя. Хоча на початку зародження гонки "Париж-Дакар", через Африку деякі екіпажі їхали на модифікованих легкових автомобілях.

Найпопулярніші нині гоночні серії - кільцеві перегони на болідах з відкритими колесами, на кузовних машинах, ралі-рейди, крос, та класичне ралі. Команди змагаються за титул кращого гонщика та кращого автовиробника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як розвивалася безпека "Формули 1"

Formula 1 (кільцеві перегони)

Цій дисципліни вже 66 років. Перші гонки відбувалися на болідах, які навіть не мали навіть пасків безпеки. Нині ж безпека на гонках Формули 1 на високому рівні. Цього року у цій серії змагається 11 команд. Етапи цього чемпіонату проходять по всьому світу. Наприклад, є Гран Прі Бахрейну, Китаю, Монако, США, Бразилії та інших країн.

WRC (класичне ралі)

У цій дисципліні найпопулярніші гонки WRC - чемпіонат світу з ралі. Його проводять з 1973 року. Цього року змагається 3 заводські команди: Volkswagen Motorsport, Hyundai Motorsport та M-Sport World Rally Team (Ford). Етапи проходять в Європі, Америці й Австралії. Цього року також додали до календаря китайський етап WRC. Крім цього, є приватні команди.

Dakar (ралі-рейди)

Найвідоміший ралі-рейд - "Дакар". Його вперше провели у 1978 році. Тоді це було більше схоже на подорож ентузіастів, але з часом гонка переросла у найбільше випробовування для техніки та спортсменів. Маршрут пролягав від Парижа до столиці Сенегалу - Дакару. Нині гонку перенесли в Південну Америку через небезпеку проведення в Африці.

WRX (ралі-крос)

Це не нова дисципліна, але кілька років тому отримала нове життя. Нині у серії змагається 7 команд. Пілоти виступають на автомобілях Audi, Ford, Volkswagen, Peugeot та Seat. Етапи проходять у Португалії, Німеччині, Бельгії, Британії, Норвегії, Швеції, Канаді, Франції, Литві та Аргентині.

DTM (кільцеві перегони)

Deutsche Tourenwagen Masters - це німецька серія кузовних гонок. Вона має більше шанувальників, ніж WTCC (Чемпіонат світу з турінгу) оскільки цікавіша боротьба саме у DTM. Етапи проходять на німецьких автодромах та в Москві. Ця серія у нинішньому вигляді існує з 2004 року. Найкращими часами DTM називають 1984—1996 роки. Нині у цих гонках змагаються на автомобілях Audi, Mercedes-Benz та BMW.

Крім цього, є багато серій, в яких менша аудиторія. Іноді ці гонки бувають цікавішими, ніж серії, які описані вище. Наприклад, 24 години Ле Мана, V8 Supercars чи TCR.

Зараз ви читаєте новину «5 найкрутіших гоночних серій, за якими слідкує весь світ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути