Ексклюзиви
субота, 14 січня 2017 09:05
Анна Чирук
Анна Чирук
Анна Чирук

Тіло поета

2017 рік починається зі скандалу. Останки поета Олександра Олеся та його дружини Віри ексгумували на Ольшанському кладовищі у Празі.

За оренду могили останні роки платив виходець із України Володимир Михайлишин. ­Недавно помер. Його син вирішив поховати батька на місці письменника.

Соцмережі кілька днів гудуть про це. Хтось цитує вірші поета, дехто постить фотографії з розритої могили і переводить чеські крони у гривні. За тамтешніми законами, родичі померлих раз на 10 років мають заплатити 20 тисяч крон за місце на кладовищі. Це 21 тисяча гривень.

"Подивіться на ситуацію з іншого боку. Тіло поета 72 роки пролежало у чужій землі, а тепер проситься додому. Вірю в життя після смерті. Не переживайте за Олеся. Перепоховають на Байковому і до весни про скандал забудуть", – пише у Facebook Андрій з Івано-Франківська.

До війни він навчався в аспірантурі на історика. Зараз перевозить тіла загиблих в АТО.

З Андрієм у словесну перепалку вступає Василь, молодий політик із Волині. За півгодини друкує зо 20 коментарів. Розповідає, чому варто пам'ятати, якого ти роду, цінувати своє коріння, обзиває малоросами автора посту, міністра культури й президента. За Андрія вступається його одногрупник. Колись вони разом їздили на Холм­щину, етнічні українські землі у Польщі, прибирати занедбані кладовища українців.

"Василю, чи не ваш це прадід похований у польському селі Малків Люблінського воєводства? Знайшли могилу під час експедиції 2012 року. Вся хмелем і лозою поросла. Років 50 туди ніхто не навідувався", – пише і виставляє фото старого надгробку, на якому викарбуване прізвище, як у Василя.

Той не відповідає. Зникає із соц­мережі на кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Тіло поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути