середа, 26 серпня 2015 15:00

Араби приїздять по коней до Польщі
7

Кобила Пепіта
Королева краси світу Піаніссіма
Місце для спарювання коней у Янові Підляському

За 1,4 млн євро продали найдорожчого коня в історії польського конярства, сиву арабську кобилу Пепіту. Купив її араб зі Швейцарії. Подейкують - власник одних з арабських авіаліній. Щорічні продажі пройшли 14-18 серпня у Янові Підляському - прикордонному із Білоруссю селищі.

Цьогоріч продали 24 араба загальною сумою 5 млн євро. Більшість тварини відправилися до власників на свою історичну батьківщину - Арабський півострів. Одного коня придбала дружина барабанщика англійського гурту "Роллінг Стоунз" Чарлі Воттса, яка щороку відвідує аукціон.
"Шейхи люблять змагатися родинами на літаках, автівках, верблюдах. Якщо покупець коня виграє на ньому перегони у свого кузена чи зятя, буде страшенно гордий. Тому до купівлі скакунів ставляться серйозно", - розповідає експерт з конярства Єжи Збишевський.
"Коли у Янів Підляський на аукціон приїздять багатії, з'являється купа престижних автівок, охорона, - розповідає білоруска Світлана, вчителька російської мови у місцевій школі. Живе у Польщі 21 рік. - Поляки тут теж купують коней, але не за такі захмарні суми. Більшість покупців - з-за кордону".
Державний конезавод Янова Підляського - найстарший у Польщі. Його заклав 1817 цар Олександр Перший, коли ці території входили до складу Російської імперії. Зараз тут живе з півтисячі тварин.
"Араби інтелігентні, швидко вчаться. Вони невеликі, мають малу голову, довгу лебедину шию і довгий, високопосаджений хвіст, - каже провідник по конезаводу Мажена Грабовська-Новицька. - На чемпіонатах, де треба показати красу коня, його спеціально лякають – шарудять голосно фольгою, пластиковими пляшками. У тварин виділяється адреналін, вони ще вище задирають хвіст, храпи починають ходити".
Мажена заходить до найстаршої стайні 1831 року. Праворуч від входу – місце, застелене свіжим сіном. На вікнах стоять вазони з чорнобривцями. На стіні з протилежного боку – металевий хрест.
"Тут кобил криють, - пояснює жінка. - Хоча усе популярніше штучне запліднення. Так не розносяться хвороби. Також це економно. З одного взяття сімені можна зробити 5-6 доз, які потім продати. Одна доза сімені коштує від 2 тис злотих до 3,5 тис євро".
За кількасот метрів між крислатих дубів розташований цвинтар коней. На кількох каменях діаметром з метр прикріплені таблички з іменами тварин та роками життя.
"Тут з десяток поховань найбільш заслужених коней, - продовжує Мажена. - Стайня ніколи не віддає старих тварин на забій. Найстаршій нашій кобилі - 31 рік. Довше за неї прожила тільки 35-річна Пандола. Зазвичай, вік коней - двадцять з копійками років. На цьогорічному аукціоні продали 21-річну кобилу Байду за 9 тис євро. Це величезні гроші для такої бабусі".
Вхід до конеферми у Янові Підляському вільний. Відвідувачі можуть близько підійти до тварин та погодувати їх цукром.

Зараз ви читаєте новину «Араби приїздять по коней до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути