Ексклюзиви
вівторок, 15 квітня 2014 20:20
Сергій Гайдай
Сергій Гайдай
Політтехнолог, керуючий партнер соціально-інжинірингової агенції "Гайдай.Ком"

Київ знову отримає нелегітимного мера

Сьогодні Верховна Рада провалила голосування за запровадження проведення виборів мерів великих міст у два тури. За таке рішення проголосували усього 194 народних депутати. Таким чином автори законопроекту хотіли уникнути ситуації, коли на виборах перемагає кандидат, що отримав менше 50% голосів виборців.

Верховна Рада останнім часом не здатна голосувати взагалі. Там немає ані більшості, ані розуміння важливості цього голосування. Там просто немає депутатів, - вони не приходять на свої робочі місця.

Якщо чесно, я б цю Раду взагалі розпустив і призначив якийсь дієздатний тимчасовий орган. Бо в нас є інша проблема, важливіша за вибори мерів - подолання агресії з боку Росії. А зараз з політиків взагалі ніхто не хоче працювати. Тому, на жаль, Київ є заручником неефективної української політики, яка демонструється протягом 22 років незалежності.

Сьогодні Києву й іншим містам для виборів мерів однозначно потрібні два тури. Натомість ми побачимо дуже погану ситуацію: Київ знову не зможе обрати легітимного мера. Навіть якщо у першому турі переможе Віталій Кличко, - він не буде обраний більшістю людей.

В однотурової системи виборів, якою послуговуються сьогодні, немає жодного плюса. Ми ж обираємо одну людину, яка має бути легітимною - як мінімум, за неї має проголосувати більшість тих, хто прийшов на вибори. Два тури дають таку можливість. Більше того, два тури унеможливлюють підкуп виборців. Бо треба багато кого купити, а в Києві, наприклад, така можливість обмежена. Навіть такі багаті люди як Леонід Черновецький підкупляли не більше 30% виборців. Інших 70% просто не сприймають підкуп як форму спілкування з політиками.

У виборах будуть брати участь багато бізнес-політиків. У цій ситуації немає явного лідера. Цього не можна сказати навіть про Кличка. Та саме йому вигідні вибори в один тур, бо в нього найбільше можливостей саме так обратися мером. Але ж будуть й політики, які візьмуть 19-21%. Тому в один тур визначити легітимного політика, - того, якому довіряє більшість, - таким чином практично неможливо.

Колись один тур виборів ввели саме для маніпуляції - щоб можна було робити підкуп виборців. Щоб діючі мери у різних містах України могли за час правління підкуповувати невеличку кількість виборців. Потім ці люди забезпечували їм перемогу в один тур на виборах.

З іншого боку, другий тур - це велика небезпека для лідера перегонів. Бо є велика ймовірність, що проголосують проти нього. Ті, хто не хочуть, щоб він проходив, у другому турі отримують таку можливість. Той же Черновецький - дуже показовий приклад. За нього хотіли проголосувати пенсіонери, бо він їх підкупляв. 70% киян цього не хотіли. Але їм не дали права вибору у другому турі.

 

Зараз ви читаєте новину «Київ знову отримає нелегітимного мера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути